Het spel Codenames cadeau geven

Spel Codenames

Zelf speel ik graag een spel en vind ik het ook leuk om nieuwe spellen te leren kennen. Afgelopen week heb ik voor het eerst het spel Codenames gespeeld en ik ben fan! Onder het genot van een hapje en een drankje heb ik enorm veel gelachen. Het is een spel dat gespeeld wordt in twee teams en je kunt het spelen met maximaal 8 spelers. Codenames is uitermate geschikt voor feestjes en borrels, waar je bij sommige spellen echt goed moet opletten (zoals bij Catan het bordspel) gaat dit vaak ten koste van de leuke gesprekken, met Codenames is dit absoluut niet het geval.

Wat is Codenames?

Het spel Codenames bestaat al een aantal jaren en werd in 2016 zelfs uitgeroepen tot spel van het jaar. Codenames is een spel waarbij je creatief moet zijn met het kiezen van de juiste woorden en waarbij jij je enigszins moet kunnen verplaatsen in de denkwijze van jouw teamgenoot. Codenames heeft ergens wel wat weg van 30 Seconds, beide zijn echte partyspellen waarbij je creatief met woorden moet omgaan.

Bij het kaartspel Codenames kruip je in de rol van een spion en zoals gezegd speel je het in twee teams, oftewel 2 rivaliserende geheime diensten. De geheime diensten gaan met elkaar de strijd aan om als eerste contact te leggen met hun spionnen. Elk team heeft een hoofd van de geheime dienst en hij/zij zal aanwijzingen geven middels het noemen van 1 woord. Met deze aanwijzingen moeten de teamgenoten beslissen wie de spionnen zijn horende bij de teamkleur, maar pas op! Het spel kan ook zo over zijn wanneer er in plaats van een spion de huurmoordenaar wordt gekozen. Het hoofd van de geheime dienst moet dus goed nadenken welke woorden hij of zij zal gebruiken om deze boobytrap te ontwijken.

Codenames heeft een hoge herspeelbaarheid. Er zitten 400 verschillende woorden in het spel, van deze 400 woorden gebruik je er per spel 25. Naast de woorden spelen de combinaties van de kleuren ook een grote rol, dit zijn de zogenaamde sleutelkaarten. Van deze kaarten zitten er 40 in het spel. De combinatie tussen de 40 sleutelkaarten en de 400 woorden zorgt ervoor dat je het spel niet op de automatische piloot gaat spelen, Codenames zal zijn charme behouden ook wanneer je dit vaak hebt gespeeld.

Hoe werkt het spel Codenames?

Ik kan mij voorstellen dat je na bovenstaande gelezen te hebben nog niet goed weet wat er moet gebeuren bij het spel Codenames, daarom zal ik een simpele uitleg proberen te geven.

Doel van het spel

Om het duidelijk uit te leggen is het handig om te weten wat het doel van het spel is. Als team zijnde moet jij als eerste alle kaartjes raden die bij jouw kleur horen. Ben jij team blauw, dan ga je dus voor de blauwe kaartjes. Alleen het hoofd van de geheime dienst weet welke kaarten welke kleur hebben, hij/zij heeft dit gezien op een sleutelkaart. Heb jij met jouw team alle woorden geraden? Dan ben jij de winnaar!

Voor je start

Per spel leg je 25 woordkaartjes op tafel (vijf rijen van vijf). Hierna worden de rollen uitgedeeld, je krijgt te horen of je bij team rood of team blauw hoort en verder of je hoofd van de geheime dienst bent of niet.

Beginnen maar!

Het hoofd van de geheime dienst gaat kijken welke woorden op de kaartjes bij zijn team horen en probeert een link met zoveel mogelijk woorden van zijn kleur te leggen, zodat de teamgenoten meerdere kaarten in 1 ronde goed kunnen kiezen. Voordat het hoofd van de geheime dienst een woord kiest geeft hij/zij ook aan om hoeveel kaartjes het gaat die zijn gekoppeld aan zijn woord. Er kan dus bijvoorbeeld gezegd worden “2 kaarten, het woord is reizen”.

Als hoofd van de geheime dienst moet je alleen oppassen dat je geen woord noemt wat een connectie heeft met de kleur van de tegenpartij, wanneer de kleur van de tegenpartij wordt gekozen geef je hen een gratis kaart. Hierdoor zijn ze weer een stap dichter bij de overwinning. In het ergste scenario kiest jouw team het woord van de huurmoordenaar en dan is het spel meteen klaar. Er ligt dus een grote druk op de schouders van het hoofd van de geheime dienst 😉.

Voorbeeld

Stel je hebt als hoofd van de geheime dienst de woorden ‘trein’ en ‘vliegtuig’ liggen die bij jouw kleur horen, dan zou je het woord ‘reizen’ kunnen noemen. Jouw teamgenoten zouden dan de link met ‘trein’ en ‘vliegtuig’ kunnen leggen. Maar let goed op! Zit bijvoorbeeld het woord ‘strand’ ertussen dan is ‘reizen’ een gevaarlijk woord om te kiezen. Als jouw teamgenoten fout kiezen kan het zomaar zijn dat ze een punt aan het andere team geven of nog erger de huurmoordenaar pakken.

Creatieve tip om het spel Codenames te spelen

Het is ook mogelijk om zelf random woorden te bedenken en deze toe te voegen aan de 400 bestaande woorden. Stop er leuke of moeilijke woorden tussen en kijk hoe jouw vrienden, collega’s of familieleden de woorden aan elkaar zullen linken. Onthoud dat er 25 woorden in een spel zitten, met 25 nieuwe woorden kun je dus al een compleet nieuw spel starten.

Codenames Duet

Codenames is een enorm populair spel en zoals je weet worden er bij populaire spellen vaak varianten of uitbreidingen bedacht, zo ook bij Codenames.

Wil je een spel voor 2 personen spelen? Dan is Codenames Duet een enorm leuk spel. Het werkt vergelijkbaar als met het originele spel. Jij weet welke spionnen je partner veilig kan contacteren en jouw partner weet dat van jou. Probeer samen alle spionnen te vinden voordat de tijd om is!

Codenames Pictures

Net zoals Codenames Duet lijkt Codenames Pictures ook veel op het originele spel. Bij deze versie liggen er alleen geen woorden op tafel, maar plaatjes. De plaatjes zijn de codes van de locatie waar de spionnen zich bevinden. 

Vind je het leuk om het spel Codenames net even anders te spelen en meer creatief te zijn met afbeeldingen, dan is dit spel echt wat voor jou!

Waar kan ik het spel Codenames kopen?

Het spel Codenames is makkelijk online verkrijgbaar. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om Codenames bij Intertoys te kopen. Wanneer je het spel op werkdagen voor 22:00 hebt besteld, heb je het de volgende dag al in huis. Op het laatste moment kun je zo nog een cadeau kopen voor een verjaardag of een feestje.

Ook kun je ervoor kiezen om het spel Codenames via Bol.com te kopen. Op het moment van schrijven is het net een beetje goedkoper dan bij Intertoys. Afhankelijk van de dag wanneer je Codenames wilt laten bezorgen is het zelfs mogelijk om het spel op de dag van bestellen te ontvangen.

Share:

Auteur: Koen de Kuiper

Auteur: Koen de Kuiper

Koen is als een digitale Sherlock Holmes, maar dan met een neus voor de beste cadeautips in plaats van misdaad. Met een muis in de ene hand en zijn andere hand in een zak Doritos Cool American, ontdekt hij pareltjes van geschenken waarvan je niet eens wist dat je ze nodig had. Dus als je ooit in een cadeau-dilemma verstrikt raakt, wees gerust, want deze meester-detective van presentjes zal je redden.

Auteur: Koen de Kuiper

Auteur: Koen de Kuiper

Koen is als een digitale Sherlock Holmes, maar dan met een neus voor de beste cadeautips in plaats van misdaad. Met een muis in de ene hand en zijn andere hand in een zak Doritos Cool American, ontdekt hij pareltjes van geschenken waarvan je niet eens wist dat je ze nodig had. Dus als je ooit in een cadeau-dilemma verstrikt raakt, wees gerust, want deze meester-detective van presentjes zal je redden.

Laat weten wat jij van de cadeautips vindt en of je nog nieuwe cadeau ideeën hebt

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *